måndag, juli 18, 2005

Fascism, i ditt vardagsrum

Att Folkpartiet sedan ett antal år tillbaka totalt slagit över i reaktion mot både egna påstått demokratiska ideal och uppenbart liberal progressivitet, är ganska känt vid det här laget. Men även om man inte längre blir förvånad över de halvfascistoida utspelen från Leijonkungen, Janne Björklund, Johan Pehrson m.fl. upphör man inte att känna den där rysande känslan längs ryggraden. Folkpartiets lovligt bruna försvar av imperialistiska övergrepp och där tillhörande rasistiska schabloner av "ociviliserade araber" är ungefär som ett sånt där pissrys vi killar kan få ibland. Obehagligt ända ut i fingerspetsarna.

Nu har Folkpartiet såklart gjort det igen. Den här gången handlar det inte om att i ett lite taskigt opinionsläge i en valrörelse sno rasisternas politik och presentera den som sin egen och inte i skuggan av unken kampanjjournalistisk från de borgerligas hovjournalister på SVT:s samhällsredaktion föra föra fram förslag som skulle svepa undan alla möjligheter till försörjning för tiotusentals arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade.

Folkpartiets senaste grepp är att de vill göra lärare på Sveriges grundskolor enligt lag skyldiga att rapportera in elever med "extremistiska åsikter" till SÄPO. För den som någon gång tvivlat på allvaret i Folkpartiets uppenbara utveckling till att bli borgerlighetens främsta 1800-talsalibi, borde det här vara klargörande. Det senaste förslaget är inte bara ett i ledet av många bisarra förslag hemmahörande på medeltiden, det bekräftar det som gång på gång synliggjorts; När imperialistiska övergrepp blir till vardag och måste försvaras för att systemet ska kunna legitimeras, är Folkpartiet de första att sälja ut det som en gång varit liberalernas flaggskepp - de demokratiska fri- och rättigheterna.

I samband med de hemska terrordåden i London fick Lars Leijonborg otäckt mycket medialt utrymme. Han hävdade att vi i Sverige sedan militärens mord av demonstrerande arbetare i Ådalen 1931(på order av den liberala statsministern CG Ekman...), lider av en beröringsskräck för samarbete mellan polis och militär. Som ett brev på posten kommer nu förslaget om åsiktsregistrering av Sveriges Säkerhetspolis.

Lars Leijonborg kanske siktar på att bli nästa CG Ekman? Bevare oss väl för Folkpartiet.

Här står en av vår tids absolut viktigaste strider. Kan borgerligheten i Sverige och andra länder helt legitimt och rumsrent föra fram direkt antidemokratiska förslag i skuggan av imperialistiska aggressioner och övergrepp med backup från etablerade media måste vi till varje pris protestera och debattera. Får denna utveckling pågå i den halvt fördolda och halvt av medier och näringsliv påhejade debatten utan att möta något motstånd är det uppenbart vilket samhälle som väntar och vilka som tjänar på det.

[...]ogräset växer och frodas, så slipa och vässa din kniv. Om du låter det spridas med vinden över världen får du plikta för din tvekan med ditt liv[...]

Valet är tydligt. Tar vi inte striden nu har vi inte en chans i framtiden. Vem vet, en vacker dag kanske du stöter på fascismen i dett eget vardagsrum?

1 Comments:

Blogger Ali Esbati said...

Trevligt att upptäcka att du också satt igång. Men fy fan, det där med rapporteringsplikt för lärarna hade jag missat. Det är ju vansinnigt!

9:15 fm  

Skicka en kommentar

<< Home