lördag, juli 23, 2005

Att gå en obehaglig tid till mötes

Den som inte redan idag känner det instinktivt kommer inom kort få ett obehgligt uppvaknande; Vi går emot obehagligare tider, helt klart.

Den politiska utvekclingen i Sverige där en enad borgerlighet lovar repression och förföljelser vid ett eventuellt maktövertagande är inte något som sker i ett nationellt, avgränsat sammahang. Den internationella och framförallt europeiska kontexten är minst lika tydlig, snarare är den svenska borgerligheten eftersläntrare i internationellt jämförelse. Men det beror givetvis på att det var länge sedan svensk borgerlighet hade ett så tydligt grepp om problemformuleringsinitiativet och dagordningssättandet i debatten.

DN rapporterar idag om att den asiatiska man som enligt rapporteringen blivit beskjuten och dödad av den brittiska polisen på grund av de grovt godtyckliga s.k. terrormisstankarna, idag frias från samtliga misstankar om delaktighet i såväl planerandet och genomförandet av terrorattentat. Man beklagar det inträffade och ska låta utreda händelsen.

So far so good?

Denna tragiska och totalt onödiga avrättning av en oskyldig man sätter fingret på den rasistiska och fascistoida karaktär hela det s.k. kriget emot terrorismen bär med sig. Det inte banar väg för reda nuttalat rasistiska praktiker i det politiska och sociala rummet, det lyfter upp och institutionaliserar rasistiska föreställningar om araber och allt "icke västerländskt" som en förevändning för tat kränka och kringskära våra medborgerliga fri- och rättigheter. I slutändan en total nedmontering av det liberala arvet från franska revolutionen; rättsstaten och medborgerlighet som något som står över etnicitet och arv.

Vad var det som fick den brittiska polisen att avrätta denne man? Det har talats om att denne man flydde från polisen bärandes ett bälte av bomber som en förevänding för att polisens agerande var rätt men har samtidigt uteslutit att polisen överbemannade mannen och avfyrade fem skott sittandes ovanpå honom.

Det är inget annat än en utomrättslig avrättning.

Denna utomrättslighet och undergrävandet av rättsstaten är just det som öppnar grinden för fascismen. När godtycklighet och rättsröta råder följer nästa steg tätt inpå.

I vilken fungerande rättsstat som helst vore frågan solklar; På vilka grunder kan polisen aktivt misstänka medborgare för delaktighet i terrorattentat utan att behöva presentera några som helst bevis?

Nästa fråga vore också den lika självklar; Hade denna kalla avrättning skett om den misstänkte inte varit asiat eller muslim? Svaret behöver inte ens uttalas för att vara självklart men förklarar ändå den antidemokratiska utvecklingen i samhället både nationellt och internationellt.

Summa summarum är resultatet av det s.k. kriget emot terrorismen inget annat än ett kapitalt misslyckande. Man invaderade och bombade Afghanistan och Irak med den påstådda ambitionen att förhindra terroristattentat liknande de i New York 2001. Attentaten i London - s.a.s. på hemmaplan - torde vara en väckarklocka men kommer knappast så bli. Snarare är de rasistiska strömningar och föreställningar om allt som inte påstås vara västerländskt något som används för att legitimera övergrepp på våra rättigheter och i slutändan mord på medborgare som inte ens ställts inför rättslig prövning.

Med den svenska borgerlighetens och justitieminister Thomas Bodströms ivriga förslag om en utveckling i just denna riktning - som Jinge och Ali Esbati förtjänstfullt kommenterat tidigare - varvat med de övriga förslag om återupptagen åsiktsregistrering via SÄPO målar upp en riktigt obehaglig bild av Sverige om några år. Jag är inte rädd för ett nytt Ådalen, med den här utvecklingen riskerar vi något mycket värre.

Storebror letar efter dig, särskilt om du är muslim. Och Folkpartiet gillar det.