fredag, oktober 06, 2006

Med lögnen som verktyg







Under valrörelsen debatterades de generella trygghetssystemen och en borgerligt maktskiftes effekter på dessa, livligt. Vareneda gång man från något av de tre samarbetspartierna framförde att den samlade borgerligheten de facto ville försämra försäkringarna i såväl nivå, tak som längd haglade anklagelserna om maktfullkomligt spridande av lögner och förtal. Framförallt (s) och Göran Persson anklagades för att i desperation använda vilka knep som helst för att få behålla makten.

Dagens regeringsförklaring ger en glimt av de verkliga förhållandena. Främst att dessa anklagelser mot arbetarrörelsen och Göran Perssons person i sig var ett väl utmejslat taktiskt spel för att just nå makten.

Det kanske tydligaste och närmast till hands liggande exemplet, är debatten om förlädraförsäkringen. Gång på gång lyftes att Alliansen inte skulle försämra, "vi tar inte bort, bara lägger till" hette det.

Tills imorse, då föredrog Fredrik Reinfeldt sin regeringsförklaring. Beskedet var entydigt. Återställ föräldraförsäkringen till 7,5 basbelopp från dagens 10.

Budskapet under valrörelsen var ett annat än det i dagens regeringsförklaring. Skillnaden är att nu blir den politiken lögnen syftade till att mörka, verklighet. För oss.

2 Comments:

Blogger Jens Djärv said...

är det någon som är förvånad egentligen?

4:22 em  
Blogger anon said...

Inte jag.

5:22 em  

Skicka en kommentar

<< Home