onsdag, oktober 18, 2006

Samma fascister här som där

Hos Ali Esbati ser jag den minst sagt skrämmande nyheten att den tjeckiska regeringen bestående av bl.a. kristdemokrater, fattat beslut om att förbjuda landets största ungdomsorganisation KCM - ungkommunisterna. Likheterna mellan 1930-talets brunskrudade diktaturfasoner och de förföljelser och utlysta tankeförbud som utfärdats av statliga myndigheter i vår närtid, borde få varje hederlig demokrat att vämjas och uppröras. Man undrar ju hur Göran Hägglund reagerar men rimligast är ändå att kräva att Carl Bildt på något sätt ska fördöma förbudet.

Allra mest upprörande är den flagranta relativisering av detta bigotta angrepp på grundläggande demokratiska fri- och rättigheter, som försigkommer främst i kommentarsutrymmet på Alis blogg. När man läser de allra värsta inläggen från de allra djupaste hålorna i den borgerliga ideologigrottan inser man snabbt att relativisering av demokratisja fri- och rättigheter inte är undantag hos högern - det är normalitet.

För det är ett angrepp på något av det mest grundläggande för fungerande och faktiska demokratiska fri- och rättigheter, nämligen organisationsfriheten. Sätter man folks rätt att organisera sig för vad man anser viktigt och avgörande på undantag, har man också börjat gräva demokratins grav. Ännu värre är att vi sannolikt har att vänta oss är att den svenska högern vill hålla en begravning utan ceremoni.

Läs också Hanna Löfqvists blogg för mer löpande uppdateringar.

2 Comments:

Blogger Emma said...

Ny layout! Bra, och kul, med uppdateringar.

7:41 em  
Anonymous Anonym said...

Det är väl ganska klart att högern anser att endast de själva bör bestämma, varför de inte behöver bry sig om lagar stiftade av en regering som de ogillar.

Detta är faktiskt fascism, inte demokrati

10:16 em  

Skicka en kommentar

<< Home