tisdag, juli 26, 2005

Allianzen presenterar...

I senaste numret av Röd Press finns en hysteriskt rolig skämtannons som driver med de borgerligas Allians för Sverige. Artikeln som annonsen hör till har titeln "Drag under galoscherna" och handlar om de borgerligas försök att mysifiera sin brutala 1800-talsromantik. Hela tidningen rekommenderas varmt, den har dessutom fått en schysst "take no crap"-känsla sedan Anna Herdy tillträtt som redaktör. Röd Press alltså, din bensin på elden.

Bloggaren Tobias Lindberg skriver i ett inlägg på sin blogg att Allians för Sverige beslutat att presentera sin gemensamma valplattform först i Augusti 2006 och att det verkar jävligt misstänksamt. Förutom den hysteriskt roliga korrespondensen mellan Lindberg och några politiska sekreterare för Kristdemokraterna är artikelns huvudfråga väl tänkvärd: "Försöker borgarna 'kuppa' till sig makten 2006?".

Som vanligt är reaktionerna i kommentarsutrymmet förutsägbart korkade. Det vanliga snacket om att de tre partier som idag samarbetar minsann inte har en gemensam plattform prånglas ut som någons sorts sanningsserum som tycks ha smittat medier och proffstyckare var man än vänder sig. Å andra sidan kan man ju konstatera att de tre samarbetspartierna har ett 121-punktsprogram där man slår fast vilken politik som ska gälla under mandatperioden. Detta program är ett resultat av förhandlingar som lika gärna kunde gått annorlunda om exempelvis Vänsterpartiet varit ståndaktigare, de två mindre partierna samlat fler röster eller whatever.

Dessutom var det väl aldrig tal om återinförandet av tvåpartisystemet från icke-borgerligt håll inför och under valrörelsen 2002? Idag går man ju ut med att man ska vara en enad borgelig allians som alternativ till dagens regering. Fine, men är man inte beredd att få sin politik granskad i samma utsträckning som sina politiska motståndare inför ett val får man räkna med spekulationer om "kuppmakeri".

Det är väl heller inte särskilt svårt att se redan nu hur valrörelsen under den sista månaden kommer att se ut. Medierna ska "granska" partiernas politik utifrån - minst - samma bisarra skevhet till borgerlig favör som idag där de tre icke-borgerliga partierna nagelfars regelbundet beorende på de olika förslagen som förs fram. Samtidigt kan varje enskilt parti i alliansen vifta bort den skit media eventuellt kan vara intresserade att plocka fram genom att hänvisa till alliansens gemensamma valplattform som ändå inte innehåller såna dumheter. När plattformen väl presenteras haussas den upp som tydlig, kraftfull och tyder på handlingskraftighet när valplattformen i själva verket med största sannolikhet kommer att bekräfta och befästa den grymt obehagliga politik vi sett skymten av det senaste året med åsiktsregistreringar och ökad social repression programmatiskt.

Kom ihåg var ni läste det först när Allianzen presenterar "Drag under galoscherna"...