torsdag, februari 16, 2006

Under 26, eller "Born to be flexible"

Som alla vid det här laget vet gick centerledaren Maud Olofsson ut på DN debatt och krävde att ungdomar upp till 26 år skulle undantas från anställningsskyddet. Genom en skräddarsydd opinionsundersökning med modifierade frågor och tillknixade svarsalternativ har man sedan lätt kunnat "bekräfta" stort "stöd" bland ungdomar för förslaget.

I artikeln på DN debatt var Maud Olofsson bekymrad. Till och med så bekymrad att vi fick veta att hon är mamma. Gott så, mammor är väldigt bra att ha. Dessutom jobbar de ofta hårt och uppoffrande för sina barns skull. Att så mpnga morsor orkar med ska man i första läget vara jävligt tacksam för. I andra läget kritisk till att de tvingas till allt detta just för att de är morsor istället för farsor.

Emellertid säger det rätt lite om centerns förslag om att frånta ungdomar upp till 26 år anställningsskyddet. Notera, frånta inte minska. För om man skrapar lite på ytan blir det tydligt att förslaget bara är ett ogenerat angrepp på den anställningstrygghet som arbetarrörelsen kämpat sig till och ett cyniskt utnyttjande av utsatta ungdomar i just detta syfte. Det blir tydligt eftersom centerns "antaganden" inte håller för någon närmare granskning. För om det är anställningsskyddet som orsakar arbetslösheten vore det väl omöjligt för arbetslösheten att vara högre inom de yrken där otrygga anställningar är vanligast, som det är idag? Då vore det väl omöjligt för arbetslösheten att variera så mycket mellan olika geografiska områden i landet, som idag, för anställningstryggheten gäller väl i hela landet eller?

På riktigt blir det äckligt uppenbart att det här förslaget är något som snickrats ihop av ett gäng nyliberalt sinnade politiska tjänstemän i medelåldern och inte vanliga ungdomar. För den arbetsmarknadspolitik som påstås vara formulerad för att minska ungdomsarbetslösheten och ta ungas utsatta situation på arbetsmarknaden på allvar är totalt ointressant och i förlängningen kontraproduktiv om den inte utgår ifrån det faktum att vi ungdomar, istället för trygga anställningar på heltid, tvingas pendla mellan hundraelva sorters otrygga visstidsanställningar med fem minuters varsel, praktikplatser som aldrig leder någon vart och vikariat på tomma rader. Det är ju själva frånvaron av fasta heltidsjobb som håller oss ungdomar i arbetslöshet, alltså inte att anställningsskyddet är för starkt. Tidigare har centern prisat den flexibla arbetsmarknaden, den arbetsmarknad vi unga är ute på, den flexibilitet som tvingar ungdomar ut i arbetslöshet.

Flexibel betyder böjlig. Någon böjer och någon måste bli böjd. Anställningsskyddet ser till att chefen inte ska kunna böja våra ryggar tills de bryts, hur lätt som helst. Istället för att vi som är under 26 också ska ha skyddade ryggar på jobbet, spottar centern oss i ansiktet och säger:

"Tough luck kiddo, but you're born to be flexible."