fredag, november 18, 2005

Som ett brev på posten

Den politiska debatten i Sevrige ser inte ut som den gjorde för säg 4 år sedan. I stort sett varje tanke som tänks och som det sedan "produceras idéer" kring på diverse påstått liberala tankesmedjor, borgerliga partihögkvarter och storföretagens lobbyorganisationer - ofta i skrämmande fas med varandra - kretsar kring en dagordning i debatten, som i grunden förändrats på mycket kort tid. Till skillnad från för 4 år sedan då ledarsidor, politiska kommentatorer och den allmäna opinionen mer eller mindre fnös hånfullt åt den svenska högerns flirt med tveksamma politiska yttringar på yttersta högerkanten, har i stort samma proffstyckare och politiska företrädare som stod för högdragna proklamationer och högfärdigt fnysande själva övertagit just denna auktoritära och repressiva dragning. Ali Esbati kallar träffande denna utveckling för "Fascistiseringens anatomi" i ett av sina många bra inlägg.

Det senaste i raden av exempel på just dessa försök av svenska borgerliga företrädare att under påstått liberala, toleranta och demokratiskt renhåriga etiketter - dock oförblommerat - överta den yttersta högerns tvivelaktiga problemformulering och introducera dem som utgångspunkter i den svenska debatten, är kapitalismens kanske främste korgosse Johan Norbergs grumliga debattisats i frågan om upploppen i de franska förorterna. Ett ämne på vilket även Thaher Pelaseyed tillsammans med Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson skrivit en mycket träffande artikel.

Via Ali Esbatis blogg har sedan debatten om orsakerna till de franska upploppen rasat vidare. I detta inlägg publicerar Esbati en artikel av Flammans chefredaktör Aron Etzler och den debatt som pågår i kommentarsutrymmet till denna blogpost är väl värd att läsa igenom. Främst för att Aron Etzler väldigt träffsäkert punkterar Johan Norbergs islamofobi och grunliga resonemang och blottlägger den kanske viktigaste insikten i den tid av upptrissade koloniala stämningar mot förtryckta folk i såväl social som geografisk periferi, att det är frågan om klass.

2 Comments:

Blogger Anna Herdy said...

Hallåå. Jag har skaffat blogg.
www.annaherdy.blogspot.com! Tjoho.

2:23 em  
Blogger Anna Herdy said...

Mycket bra text förresten!

2:23 em  

Skicka en kommentar

<< Home