onsdag, augusti 24, 2005

"Lönsamt" arbete eller svindyr arbetslöshet, två sidor av samma mynt

Borgarnas ständiga bud i frågan om arbetslösheten är numer att "det ska bli mer lönsamt att arbeta" genom att sänka nivåerna i a-kassan och socialförsäkringarna. "Det lönar sig helt enkelt inte att stiga upp fem dagar i veckan fyra veckor i månaden" är MUF-ordföranden Johan Forsells bud och det är jävligt lurigt formulerat. Lurigt, dock inte bra för oss vanligt folk.

Vem håller inte med om att de tjänar för lite för sitt idoga slit varje dag, veckan ut, året om? Att MUF och den borgerliga alliansen pratar om arbetslöshet och vad folk tjänar så att man på fullt allvar kan tro att de tycker att folk tjänar för lite, känns ändå faktiskt mest som en redig snorloska i ansiktet på svenska arbetare, studenter och arbetslösa. För det är väl ingen slump att man inom den borgerliga alliansen ändå samarbetar med Svenskt Näringsliv som då varje tillfälle ges slåss med näbbar och klor mot varje rörelse uppåt i lönenivåerna?

Om borgarna faktiskt menade allvar med att det inte lönar sig tillräckligt att arbeta så kunde man ju tycka att de skulle vara för en drastisk höjning av de svenska lönerna - alltså inte ett drastiskt vidgande av lönespridningen - och inte sänkta ersättninsgnivåer.

Nu är det ju inte så. För människor måste ha stålar att käka för, att pröjsa hyra, telefon och fritid med. I teorin kan säkert någon borgerlig partistrateg med ett jävligt saftigt lönekuvert och ett ruggigt fast jobb få fram att det går att leva på existensminimum hur länge som helst, säkert lite som att man kan bota cancer genom att ut och knalla med hunden...

Men på riktigt - i verkligheten - svälter folk ihjäl med mindre pengar i fickan. Människors liv demonteras målmedvetet med mindre på kontot varje månad och det innebär både ökad otrygghet och hunsade människor. Givetvis finns det lösningar ifall folk inte har råd att köpa mat men det påminner snarare om 1800-talet än om 2000-talet. Slutsatsen är uppenbar, nedlåtande och disciplinerande välgörenhet blir melodin.

Välj själv, mössan i handen med tack och bock eller rätten till 4/5 av din senaste lön?

Att vara arbetslös må anses vara ett heltidsjobb men det är fan inte lönsamt. Det kommer borgarna aldrig ifrån.