måndag, augusti 22, 2005

Historielöshet och ideologisk humbug

Jag har inte skrivit något på den här bloggen på nästan 2 veckor nu. Dels för att mitt skrivande tog sig lite obehagligt frenetiska uttryck - det blev lite som en drog att pumpa fram texter hit och dit - och dels för att tiden knappt funnits till. Det blir lätt så att tiden bara rinner iväg.

Det har inte gått en dag utan att jag verkligen tänkt att "men så jävla sjukt, det där måste jag fan skriva nåt om..." utan att det blivit något av det. Ta bara brevväxlingen mellan Reinfeldt och Leijonborg, vilket svammel! Eller varför inte den ideologiske charlatanen Fredrik Malms debattartikel på SvD Brännpunkt 17/8 om Ung Vänsters deltagande på Världsungdomsfestivalen i Venezuela.

Malm briljerar med formuleringar som
Alldeles för många kids hade valt Hitlerjugend framför kommunisterna i Tyskland, och misstaget skulle inte upprepas. Så föddes Världsungdomsfestivalen, som ett led i att ingjuta kamplust hos ungdomarna och dupera socialister i väst om kommunismens förträfflighet

Och förväntar sig på fullaste allvar att det ska gå hem i stugorna. Visst, det säger en del om varifrån Fredrik Malm kommer men ännu mer om hur den politiska debatten ser ut i Sverige idag. LUF-ordföranden Fredrik Malm har på fullaste allvar mage att kritisera Ung Vänster "i demokratifrågan" när hans eget moderparti gång på gång - nästintill på veckobasis - driver på med alltmer antidemokratiska, rasistiska och antimedborgerliga ställningstaganden. Eller Malm kanske inte tycker att åsiktsregistrering av skolelever är något problem eller ens i närheten av att urholka någorn demokratisk fri- och rättighet?

Det roligaste med Fredrik Malms artikel är - utöver Malms slående och genomgående historielöshet - att han kallar Ung Vänster för "ungvänstern". Det blir nästan ett sorts 100 höjdare-tillfälle när jag kan konstatera att Liberala Ungdomsförbundets ordförande kallar Unmg Vänster för samma sak som en förståndshandikappad kille i Piteå. Lägg därtill att Malms obehagliga röst låter som kopierad från någon med halsproblem och nervösa stamningar, så har vi ett humorpaket utöver det vanliga.

Jag är inte sådär jätteför att göra politiska poänger på att ens politiska motståndare oftast är ohyggligt fula, men i Fredrik Malms fall vore annat än ärlig lyteskomik ett brott mot allt vad vett och sans heter.

I de tider där sådana som just Fredrik Malm - vars moderpartis ideologiska förflackning bäst kan illustreras med samma sak som honom själv; en enda stor tic - är de som sätter standarden och ramarna för debatten, kan den öppna och demokratiska debatten inget annat än skrumpna och förruttna. När sådana "liberaler" är förnuftets röst behövs ett motgift, ett frö för motattack i debatten. Jag har därför - för säkert hundraelftefjärde gången - börjat läsa boken Utan Heder. Som vanligt rekommenderas RED PLANET-butiken varmt.

5 Comments:

Blogger Nisse Sandqvist said...

"Malms obehagliga röst låter som kopierad från någon med halsproblem och nervösa stamningar"

Hahaha... Ja, här har vi den politiska debatten i dag. :-) Om inte annat så borde killens halsproblem förvärras å det grövsta då media börjar "granska" de enorma motsättningar som finns i FP Jugend och Schweische Volkspartei. Att partiledningen drar högerut, förbi demokratins gråzoner, är en del av den "liberala" rörelsen, eller den "stora tic" som deras ideologi utgör. Än de andra, då? Var är Gabriel Romanus indignerade medieutspel om det vilsna folkpartiet? Har Birgitta Ohlsson slut på mediekåthet när det gäller att kritisera de egna partikamraterna? Eller är media helt enkelt ute på jakt på den andra delen av den politiska skalan?

Mycket ska man gå och grubbla på innan öronen trillar av...

4:59 em  
Blogger anon said...

Ja du Nisse, det är bara att fundera. Många frågor som ska besvaras och få rationella svar att finna...

Men på allvar, hur ska man klara av den här totalt absurda politiska situationen i Sverige idag om man inte väljer att se det som lyteskomik när Fredrik Malm står och hasplar ur sig tonvis med sjuka grejer som knappt ens OJ Simpsons försvarsadvokat skulle kunna få att se oskyldigt ut?

;)

5:49 em  
Blogger Nisse Sandqvist said...

Man skrattar. Och läser Aftonbladets krönikörer. De har gett sig den på att under veckan stympa och göra färs av olika delar av den nya folkpartismen. Om motsvarande behandling möter moderaterna när de håller sin partistämma nu i veckan, kan det här med mediehetsen komma att jämna ut sig själv. Vårt mediestyrda politiska klimat balanseras förhoppningsvis av att det finns fler politiska mitten- och högerpartier att "granska" än det finns vänsterpartier. Annars skulle förstås vänstern vara opinionsmässigt förlorad.

Sen tycker jag att du måste visa lite mer förståelse för Malms personliga framtid, och inte racka ner så på hans ekonomiska försörjning under de kommande åren. Som skribent i DN och på Timbros och Captus webbsidor måste man faktiskt bygga upp ett respektkapital som ordförande för ett förnämligt skitsnackande ungdomsförbund - ett respektkapital som ondsinta kommunister i tillräckligt stor omfattning alltför lätt kan dränera.

Annars har jag allvarligt övervägt att börja publicera hemgjorda, men proffsiga, pressmeddelanden med rykten och falska uttalanden från borgerligt håll. Bara för att jävlas och ställa till oreda bland de blåa, liksom.

8:22 em  
Anonymous Anonym said...

Känns ju verkligen högkvalitativt att racka ner på personliga problem istället för vad han säger. Ska vi förbjuda att folk med halsproblem och tics engagerar sig politiskt? Ska vi skrota handikappades riksförbund för att de är rullstolsbunda jävlar som inte ens kan gå själva? Vill ni bemöta malm så gör det med argument och inte med påhopp på han som person.

1:43 em  
Blogger anon said...

Anonym:

Som jag skriver så är jag inte sådär jätteför att göra poänger på ens politiska motståndare eller krämpor. Att det däremot inte gäller Fredrik Malm torde vara uppenbart för vem som helst med lite sunt förnuft innanför pannbenet. Särskilt som man på fullt allvar kan illustrera den ganska obehagliga politiska riktningen riksdagskandidat Malm glider i, och hans uppenbara krämpor.

7:11 em  

Skicka en kommentar

<< Home