torsdag, augusti 11, 2005

(v)rickad mediebild

Medierapporteringen kring Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus' beslut att inte ställa upp till omval till partistyrelsen eller partisekreterare till kongressen i Göteborg veckan efter årsskiftet, förbryllar.

Inte helt oväntat maler den borgerliga och i viss mån den socialdemokratiska pressen, på om hur Lars Ohly fortsatt "misslyckars att ena och leda partiet" genom "sitt kommunistvurmande". ungefär så.

Man beskriver Pernilla Zethraeus som ytterligare en av det lilla fåtal av partiets parlamentariker - företrädesvis i Västra Götalandsregionen och Skåne - som lämnat partiet för att de inte lyckats övertyga partiets medlemmar om att deras - i bästa fall - vänsterliberala "pragmatism" är det bästa sättet av föra vänsterpolitik på.

Sanningen är väl snarare den att Pernilla Zethraeus är en av de som tillsammans med Lars Ohly varit kompromissvilliga in absurdum gentemot just dessa nu avhoppade halvmiljöpartister.

Det säger dessutom en hel del om hur det borgerliga mediefiltret funkar när det enda Pernilla Zethraeus mig veterligen gjort, är att meddela att valberedningen får försöka hitta någon annan som är lämplig som partisektreterare tills kongressen. hur det kan bli att hon "hoppar av och lämnar partiet i kris" som uppenbart är bilden som media vill ge.

Förvånad någon?

------------------------------
Uppdatering: Idag har ett drev liknande det som handlat om Pernilla Zethraeus val att inte ställa upp till omval till Partistyrelsen vid kongressen i Januari, gått rörande Amelia Morey-Strömberg från Gävle. Precis som Pernilla Zethraeus väljer hon att inte ställa upp till omval eftersom de anse att de gjort sitt i partiledningen med ett antal kongressperioder i bagaget. De varken lämnar partiet ELLER sina uppdrag i förtid, de meddelar enbart att de inte vill bli omvalda. Så funkar den borgerliga medielogiken. Snacka om förutbestämd dramaturgi.

2 Comments:

Blogger anon said...

Tack. Fetmarkeringar är kul, särskilt när det inte riktigt finns något sådär jättetydligt praxis för hur det ska användas. Till att betona namn, datum, orter? Oj oj oj. Frågor, frågor... ;)

7:44 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, medierapporteringen är verkligen vrickad. I nyhetssändning efter nyhetssändning bassuneras ut att Zethraeus hoppar av. Jag har också uppfattat det som att hon helt enkelt inte tänker ställa upp i omval, en rätt sund inställning med tanke på maktfördelningen i Partiet. Vänsterpartiet verkar tillhöra den särskilda kategori (vilken även inkluderar t.ex. Kuba, Israel och den övriga svenska vänstern) där man kan skriva vad f*n som helst utan att någon lyfter på ögonbrynen. Se bara på DN:s "reportage" om "massavhoppen från Vänsterpartiets riksdagsgrupp" (ett antal ledamöter ställer inte upp till omval) eller "de fria biblioteken på Kuba" (José Marti är förbjuden på Kuba?).

11:40 em  

Skicka en kommentar

<< Home