tisdag, juli 26, 2005

SVT fortsätter hetsjakten på muslimer

I dagens nyhetssändingar fanns rapportering om att den som mördat den holländske filmaren Theo van Gogh nu erkänt. Mördaren är muslim och framställs som en fanatisk islamist som lika gärna kunde sprängt sig själv och ett par oskyldiga mitt ljusan dag mitt i Amsterdam. Van Gogh framställs däremot som en ganska hyvens kille som bara gjorde film som ville granska muslimska kvinnors situation sådär i allmänhet. SVT:s hallåa avslutar nyheten med att "mordet har inneburit starkare etniska och kulturella motsättningar i Holland".

Det rimliga vore ju givetvis att åtminstone ägna en sekund åt att Theo van Goghs s.k. dokumentär hyllades av högerextremister runtom i Europa för att den ska ha bekräftat vad "de sagt hela tiden" om de där otäcka araberna. Rimligt vore väl att dra slutsatsen att utsattheten för Hollands arabiska befolkning var enorm redan innan Theo van Gogh mördades, att hans propagandistiska rasistrulle snarare var det som fick bägaren att rinna över, en spark på någon som redan ligger ned så att säga.

Men vad ska man förvänta sig av den media som dagligen gör sitt allt för att framställa araber och muslimer världen över som inget annat än självmordsförhärligande attentatsmän med skägg, för bylsiga kläder mitt i sommaren och konstiga namn, för att i förlängningen rättfärdiga de övergrepp på mänskliga och demokratiska fri- och rättigheter som är vardag i de ockuperade länderna och i rasande fart är på väg att bli normgivande i hur tanken om det "västerländska samhället" ska se ut.

Man vem vet, kanske Sten Andersson har börjat jobba på SVT:s nyhetsredaktion helt plötsligt?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tack för uppmärksammandet av SVTs (och alla andra mediers) hetsjakt på muslimer. Idag är det tydligen helt i sin ordning att vara hur rasistisk som helst och uttala sig helt öppet och oförskämt om detta. Ingen skulle kunna uttala sig likadant om t.ex. judar eller kristna.

Det intressanta var att på SVT text stod det:

"Den 27-årige muslimske man som erkänt att han mördat den holländske filmaren Theo van Gogh dömdes i dag till livstids fängelse för mord.
Theo van Gogh sköts och knivhöggs till döds i Amsterdam i november 2004.
Strax före mordet hade Theo van Gogh släppt kortfilmen "Underkastelse" om övergrepp mot muslimska kvinnor.
Mohammed Bouyeri har angett den som skäl till att han begick mordet och sade sig ha handlat i enlighet med sin tro när han dödade van Gogh - och att han skulle göra om det."

En vän till mig ringde till nyhetsredaktionen och klagade på att det stod "Den 27-årige muslimske man som [...]". Har ni någonsin sett en mördare beskrivas på detta sätt:

"Den 27-årige jude som dödade [...]". Nej, inte sen 1940-talet i alla fall. Och det är just det som är poängen: hatpropagandan mot muslimer liknar den som för judar på 1940-talet. Goebbels (Hitlers propagandaminister) hade varit imponerad av SVT - som kallar sig "fri television".

Och tänk er, SVT är trots detta bättre än de andra... hur sker då rapporteringen hos andra medier?

Undrar varför det finns så mycket islamofobi och hat mot muslimer idag...

Idag kan man på SVT text läsa om terroristorganisationen IRA och dess förgreningar (utbrytargrupper) "Continuity IRA" och "Real IRA". Det är intressant att dessa terroristorganisationer inte kallas för "katolska terroristorganisationer" eller "militanta katolicister" eller "militanta kristna".

10:21 em  

Skicka en kommentar

<< Home